Wij werken (met mijn honden) samen aan een doelstelling die door een activiteitenbegeleider, welzijnsbegeleider, familieleden of therapeut is vastgesteld.  Wij  ondersteunen de cliënten in allerlei situaties: Met een bezoek met hond bereik ik mensen die bijvoorbeeld moeilijk contact met mensen kunnen maken (denk aan depressie, trauma of hechtingsproblematiek).

De waarde  van AAI (Animal Assisted Interventions / dierondersteunde interventies) projecten

Binnen het AAI project vind je onder ander coaching met de hond, therapiebegeleiding en dagbesteding. Samen met de hond worden mensen bereikt die bijvoorbeeld moeilijk contact kunnen maken (denk aan depressie, trauma). Er zijn veel mogelijkheden om met de cliënt samen aan een hulpvraag of verbetering van de levenskwaliteit te werken. AAI projecten vergroten het gevoel van eigenwaarde, verbeteren de weerbaarheid en het zelfvertrouwen. Ze zorgen voor ontspanning en een moment van plezier, stressvermindering en levert succes-ervaringen op. Het voordeel van de hond is dat hij drempelverlagend is en makkelijker maakt om met jezelf en anderen (weer) in contact te komen.

Ter info: de term hondentherapie is geen vaststaand begrip en tot nu toe geen geregistreerd beroep. Echter is de stichting AAIZOO en het Instituut voor Antrozoölogie ermee bezig om een beroepsvereniging op te richten en een opleiding neer te zetten. Het eerste resultaat zijn de richtlijnen voor kwaliteit bij AAI met honden http://www.aaizoo.nl/voor-publicatie_richtlijn-kwaliteit-bij-aai-met-honden/. Professionalisering van dit vakgebied is voor mij van groot belang, waarbij veiligheid en verantwoordelijkheid voor mens en dier voorop staan.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dierondersteunde interventies positief effekt hebben. Honden geven steun, motiveren,  verbeteren het zelfbeeld en bevorderen contacten. Vanwege deze positieven effecten op diverse gebieden worden er steeds vaker honden ingezet in de zorg.

Copyright © 2024 stipaandehorizon